<< Föregående  Hem  Nästa >> Senast updaterad: 2008-02-27
bengt(a)abcyren.se

Elektronik

Elektronikbygge, var under uppväxten min stora hobby. Yrkesverksamheten ger ofta tillfälle att odla detta intresse. En av mina kunder har myntat begreppet "Cyrenlåda". Det är en apparat som löser några tekniska problem på ett elegant sätt. Pulten nedan är ett exempel. Den används i tre motorceller på LTH och samordnar broms, lastcell, pådrag, övervakning och datordrift till en enda operatörspanel.

Mina konstruktioner bygger på vanliga industrikomponenter; 3140, 555 osv. Det ger förutsägbara egenskaper och gör det möjligt att reparera, även i fält. Om olyckan skulle vara framme, ska man inte behöva finna felorsaken i någon udda krets, som inte längre går att ersätta. Det betyder inte att konstruktionerna saknar finesser. Genom fiffiga kretslösningar kan finess och ändamålsenlighet skapas, även om de ingående komponenterna är enkla. Se t.ex. pultens momentindikator. Där finns tre extraordinära egenskaper som man normalt inte finner på enstyckstillverkad utrustning. Kan du se vilka?

Dessa "Cyrenlådor" tar jag ofta fram på mycket kort tid. Elektronik är något av det roligaste jag vet. Resultatet är konkret och hantverket är ett uppskattat avbrott i arbetet framför datorn.

Nästa sida >>Copyright © 2006 by Ingenjörsbyrån Bengt Cyrén AB Hem