<< Föregående  Hem  Nästa >> Senast updaterad: 2006-02-24
bengt(a)abcyren.se

Tekniska Lösningar

Cyrén AB har levererat många tekniska lösningar på industriella och forskningsrelaterade problem. Här följer två exempel:


Förbränningsanalysator till Wärtsilä Diesel AB.

Här behövde man några datainsamlingssystem som kunde mäta i snabb takt, samt bearbeta resultaten. Man ville i första hand beräkna indikerat medeltryck (IMEP) och värmefrigörelsen (FHR). De instrument som fanns på marknaden var väldigt dyra, så man undersökte möjligheterna att göra något eget.

Jag använde vanliga PC-datorer med datainsamlingskort. Gjorde anpassningar i form av labbmässiga anslutningsboxar, samt kretsar för signalkonditionering och noggrann vevlägesmätning via startkransen. (Lättmonterat med fria vevaxeländar!) Sen skrev jag insamlings- och bearbetningsprogram i Matlab. All kod är helt öppen, så kunden kan granska och/eller förändra koden efter behov. Systemet har använts i 13 år och fungerar utmärkt än idag!


Axelriktutrustning till Bror Tonsjö AB.

En grovsvarvad axel, nästan en meter lång, skulle riktas inför centerlesslipning. Detta var nästan omöjligt, då ytojämnheterna var ungefär 5 ggr större än rakhetskravet! Jag fick i uppdrag att utveckla något som kunde mäta axelns rakhet, trots den oerhört höga brusnivån.

Den befintliga mätjiggen försågs med löprulle som följde axelns rotation och indikatorklockorna ersattes av induktiva mätspetsar. Jag skrev ett datorprogram som analyserade alla signaler i realtid och visade resultatet för operatören, live. Det hela fungerade bra. Operatören kunde utan vidare rikta axeln på de ca två minuter som fanns tillgängliga i processen.

Nästa sida >>Copyright © 2006 by Ingenjörsbyrån Bengt Cyrén AB Hem