Logo
Hem
English
Senast updaterad: 1999-08-29
bengt(a)abcyren.se

Gratis konvertering av Extrafilm bilder

SFW2JPG.EXE är litet MS-DOS program som omvandlar Extrafilm bilder, till vanliga JPEG, utan att reducera den redan begränsade bildkvalitéen. Programmet fungerar som förväntat. Öppna en MS-DOS prompt, gå till dina SFW-filer och skriv:

SFW2JPG *.SFW

Dina originalfiler kommer inte att skrivas över. Programmet kan också omvandla en enstaka fil, eller omvandla filer mellan enheter osv. Om SFW2JPG.EXE startas utan parametrar skriver det ut en kort hjälptext.

Tyvärr får samtliga omvandlade bilder felaktig orientering. I stället för att bilder tagna på högkant behöver vridas, kommer alla bilder behöva vändas vertikalt och vissa dessutom vridas. Det finns andra program som kan göra detta utan kvalitetsförsämring. Till exempel Holger Jungk's PIE (Pic Info Extractor).

Bakgrund

Under två år framkallade jag bilder hos Extrafilm som använder Seattle FilmWorks system. Detta skapar 640x437 bilder på diskett. Jag använder inte Extrafilm längre, men jag hade en samling med ~200 bilder i deras speciella bildformat. Även om bildkvalitéen var ganska dålig ville jag kunna titta på bilderna, utan att förorena hårddisken med deras PhotoWorks® program.

Det är möjligt att öppna bilderna i PhotoWorks® och spara dem som JPEG, men det är inte attraktivt därför att JPEG kompressionen försämrar bildkvalitéen.

SFW filerna är ungefär lika stora som motsvarande JPEG, så jag misstänkte att de använde snarlik kompression. När jag lärt mig mer om JPEG (genom att läsa Tom Lanes JPEG FAQ), började jag detaljgranska SFW filerna med MS-DOS avlusaren. Jag fann att SFW filer helt enkelt var saboterade JPEG filer. Med en liten ledtråd från Ed Hamrick (som gjort programmet VuePrint) lyckades jag samla resterande information för att skriva SFW2JPG.EXE
Håll till godo! Bengt Cyrén

Det funkar inte!

Tja, det gjorde det för mig i alla fall. Programmet har omvandlat alla mina SFW filer från 1996 och 1997. Jag har hört att SFW har förändrat filformatet några gånger. Mina bilder är ganska gamla.

Nåväl, om du är intresserad av att ta vid där jag slutade, så gör vad du behagar med programmes källkod:

   sfw2jpg.h
   sfw2jpg.c
   main.c

Om du är intresserad av lite hackande, men inte har några SFW filer, Då kan du använda bilden nedan.

Bild
amanda.sfw (29 kB)


Copyright © 1999 by Ingenjörsbyrån Bengt Cyrén AB